Bugün sizlerle herkesin ölmeden önce eserlerinin mutlaka okunması gereken ünlü Rus edebiyatı yazarı Dostoyevski hakkında konuşacağız.
DOĞDUĞU YILLARDAKİ SİYASİ VE EKONOMİK SIKINTILAR:
1821 yılında sarhoş bir baba ve hasta bir annenin çocuğu olarak yoksul bir ailede dünyaya gelen Dostoyevski, henüz küçük yaşlardayken bir yandan Çarlık Rusya’da büyük isyanlar gerçekleşiyor, öbür yandan da halk çok büyük sıkıntılar yaşıyordu.
GENÇLİK YILLARI:
Genç adam annesinin ölümünden sonra, Petersburg’daki Mühendislik okuluna girdi. Babasının ölüm haberini de burada aldı. Okulunu bitirdikten sonra Rus ordusunda istihkâm (askeri mühendis) bölüğüne girdi. Bir yıl sonra da istifa etti.
YENİ GOGOL’UN HIZLI YÜKSELİŞİ:
Ordu’dan ayrıldıktan sonra edebiyata yönelip ilk kitabı olan İnsancıklar’ı yazdı. Ve Dostoyevski ismi neredeyse tüm Çarlık Rusya’da duyulmaya başlamıştı. Öyle ki dönemin ünlü şairi Nekrasov insancıklar kitabını okuduktan sonra dostoyevski için:
“YENİ BİR GOGOL YETİŞİYOR !” yorumunda bulunmuştu.
GİTGİDE; EN DİBE !
Yazar, İnsancıklar’dan sonra yazdığı kitapların hiçbirinde tekrardan eski başarısını yakalayamadı. Gitgide umudunu kaybeden yazarımız politikaya yöneldi. 1849 yılında hükümete karşı komplo suçundan idamla yargılandı. 10 ay hapiste kalan Dostoyevski kurşuna dizilmek üzereyken affedildi.
SÜRGÜN HAYATI:
İdam cezası hapis cezasına dönüşen Dostoyevski, Petersburg’dan Sibirya’ya sürüldü. Burada geçirdiği 4 yılın ardından er rütbesinden subaylık rütbesine kadar yükseldi. 1857 yılında evlendi, 2 yıl sonra da özgür bırakılıp Petersburg’a döndü.
SÜRGÜN SONRASI:
Sürgün yıllarında hastalıklar ve zorluklarla boğuşan yazarımız, tekrardan edebiyata döndü. Hatta öyle ki Sürgün hayatının kendisinde bıraktığı değişimi sürgün sonrası kitaplarında da görmekteyiz…
BİR DEVRİN SONU:
Son yıllarında Kumar bağımlılığı ve Sara hastalığı yüzünden gittikçe maddi ve manevi dara düşen büyük yazar, ciğer kanamasından yatağa düştü ve yaşamını yitirdi.
YAŞAMI BOYUNCA YAZDIĞI TÜM ESERLERİ VE OKUMA SIRASI:
Eveet, geldik son bölüme ! Bu yazımızın başlığında da belirttiğim gibi Dostoyevski’yi anlamak, ve onun kitaplarından kendimize en iyi şekilde bir şeyler katmak istiyorsak benim tavsiyem kitaplarını kronolojik sıraya göre okumanızdır, o da şöyle ki;
SÜRGÜN ÖNCESİ ESERLERİ:
1- İnsancıklar (1846)
2- Öteki (1846)
3- Ev Sahibesi (1847)
4- Beyaz Geceler (1848)
5- Netoçka Nezvanova (1849)
SÜRGÜN SONRASI ESERLERİ
6- Amcanın Düşü (1859)
7- Stepançikovo Köyü (1859)
8- Ezilenler (1861)
9- Ölüler Evinden Anılar (1862)
10- Yeraltından Notlar (1864)
11- Suç ve Ceza (1866)
12- Kumarbaz (1867)
13- Budala (1869)
14- Ecinniler (1872)
15- Bir Yazarın Günlüğü (1873)
16- Delikanlı (1875)
17- Karamazov Kardeşler(1881)
-Bora Kaan Aras