Blockchain Teknolojisi Nedir?

Bu yazımda son zamanlarda popüler olan, bazı kişilere göre de geleceğin teknolojisi olarak adlandırılan blockchain teknolojisinden bahsedeceğim.

Blockchain, bloklardan oluşan ve bilgi içeren dağıtık yapıdaki, zincirlerden oluşan bir sistemdir. Hash dediğimiz şifreleme algoritmasını kullanan, veri takibini sağlayan dağıtık veritabanıdır. Bu veri tabanında önceki bloklar değiştirilemez, herkes tarafından rahatça incelenebilir. Bu bloklar ağdaki herkeste bulunacağından merkeziyetsiz olma prensibi de buna dayanır.

Blockchain teknolojisi ilk olarak Bitcoin ile hayatımıza girmiştir. Bitcoin, yapımcısının kim olduğu bilinmeyen, sınırlı sayıda arza sahip ilk kripto para birimidir. Bitcoin’den sonra ise günümüzde yüzlerce, farklı şifreleme algoritması kullanan kripto paralar bulunmaktadır. Bu paralar ile hızlı bir şekilde Dünya’nın diğer tarafındaki birisine hızlı bir şekilde para aktarımı gerçekleştirebilirsiniz.

 

Blockchain Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Blockchain teknolojisinde para aktarımı yapıldığından bahsetmiştik. Peki bu aktarımlar nasıl gerçekleşmektedir?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Yukardaki görselde de görüleceği üzere ilk önce A kişisi B kişisini kişisel cüzdan adresine kendi cüzdanından aktarım emrini verir.
  • Ardından bu emir hash algoritması ile şifrelenir ve bir blok hâline getirilir.
  • Daha sonra para aktarımı node(düğüm) denilen madenci adını verdiğimiz bilgisayarlara gönderilir.
  • Bu aktarım tüm ağ tarafından onaylanır.
  • Böylelikle zincire yeni bir blok daha güvenle eklenmiş olur.
  • Tüm bunların sonunda ise para B kişisine ulaşır.

 

Blockchain Teknolojisinin Kullanım Alanları?

Blokchain’de tüm kayıtların tutulduğu bu zincir şeklindeki veritabanına defter de denilmektedir. Kamu sektörünü ele alırsak tüm mal varlıklarımız, aile bilgilerimiz gibi bilgilerin hepsibir defterde tutulmaktadır. Peki ya neden blockchain ile de saklanmasın ki? Başka bir örnek vermek gerekirse ürütülen ürünlerin hepsi kendi blockchain ağında kayıt altında tutulması ile sahte üretimlerin de önüne geçilmiş olur.

Kısacası kullanım alanı bizim vizyonumuza ve hayal gücümüze kalmıştır dersek yanlış söylemiş olmayız. Sonuçta her geçen gün daha da dijitalleşen bir Dünya’da yaşamaktayız neden kullanım alanı sadece kripto paralar ile kısıtlı kalsın ki?

 Mustafa Nur KANLI

Son Yazılarımız
AKDENİZ GKT
2002 yılından bu yana, üniversite öğrencilerine hem akademik hem de iş yaşamlarına destek olmak, hedefleri doğrultusunda iş ve staj konusunda yardımcı olmak ve sosyal sorumluluk alanında duyarlı bireyler olmalarını sağlamanın yanı sıra sosyal faaliyetler ile sosyal yaşamlarına da katkıda bulunmak amacıyla faaliyetlerini yürütmektedir.